Hegre

Klikk her eller på bildet i toppen av artikkelen for å se noen av mine hegrebilder i mitt fotoarkiv.

Gråhegre eller fiskeheire (Ardea cinerea) er en stor fjæretilknyttet fugleart som tilhører gruppen hegrer. Den har lang hals, lange vinger og ben, og langt dolkeformet nebb. I Norge også bare betegnet som hegre eller heire.

Lengde: 85–102 cm. Vingespenn: 155–175 cm. Vekt: Inntil 1,4 kg. På oversiden er den askegrå. Skuldrene har forlengede lysegrå fjær. Vingene er gråsvarte. Vingens fremkant, hodet og strupen er hvit. Issen med lange nakkefjær er svarte. Halsen er gråaktig, med svarte flekker i rader langs fremsiden. Brystet har forlengede hvite fjær, og buken er hvit. Nebbet, benene og øyets iris er gulfarget. Hannen og hunnen er tilnærmet like.

I flukten holdes den lange halsen inntrukket. Fluktbildet kan minne om en rovfugl, med rolige og tunge vingeslag. Den korte halen og de lange benene, avslører imidlertid lett at det er en hegre.

Gråhegren er en sky fugl, som gjerne danner kolonier på opptil 50 par.

Gråhegren finnes i nesten hele Europa, bortsett fra Island og de nordligste områdene. I nesten hele Asia, bortsett fra Pakistan, Saudi-Arabia og de nordligste områdene. I Øst-Europa, Sverige og de nordlige delene av Norge er den en trekkfugl, i Sør-Norge og i Mellom-Europa en standfugl.

I Norge finnes den vesentlig i kystområdene fra Østfold til Nord-Troms. Bestanden i Norge er tiltagende.

Den holder til ved næringsrike elver og vann nær kysten, ved brakkvann og langs sjøen.

Fortrinnsvis spiser den fisk, den jakter ved å sitte stille i vannkanten i timevis for å vente på bytte.

Stemmen er vanligvis hese «kroaak» lyder. Ved reirplassen ulike hese lyder.

Den bygger vanligvis redet høyt oppe i store trær, men kan også legge redet på en berghylle. Redet bygges av kvister, lyng og gress, og kan nå en størrelse på ca. 1 meter både i bredde og høyde. Hvor den danner kolonier, bygges redene i nærheten av hverandre. De samme redene blir brukt i flere år.

De 3–5 blågrønne eggene legges i mars–mai, og ruges i ca. 25 dager av begge foreldrene. Ungene forlater redet etter ca. 7–8 uker.

Gray Heron looking in the sky | Gråhegre som ser opp i luften. (Kay-Åge Fugledal) Fuglesafari med båt rundt Grsken, Sandsøy, Voksa, Kvamsøy og Riste. (Kay-Åge Fugledal) Gray Heron eating fish | Gråhegre spiser fisk (Kay-Åge Fugledal)

Klikk her eller på bildet i toppen av artikkelen for å se noen av mine hegrebilder i mitt fotoarkiv.

Besøk også gjerne min portfolio, eller velg blant snarveiene i høyre marg på denne siden.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someoneShare on Reddit
It's only fair to share...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>