Fototur til Lundeura på Runde

16-19 april 2012 var jeg fire turer i Lundeura på Runde for å ta bilder av Lundefugl. Jeg pakka utstyr ved 17-tida, og dro opp fra parkeringsplassen i Goksøyra ved 18-tida. Jeg kom ned fra fjellet mellom 22-23 hver kveld.

Her tenkte jeg dele noen av bilda og erfaringen med turen med dere. Lenger nede i bloggen vil dere finne bilder, samt en bildevideo.

Solnedgang på Runde | Sunset at Runde. (Kay-Åge Fugledal)

For tilreisende, og de som ikke er så kjent med Lundeura, så ligger denne på Rundefjellet i Herøy M&R. De fleste som reiser hit drar med bil. Kjøring med bil fra Ørsta, Volda eller Hareid tar knapt en time. Normalt parkerer man på oppstillingsplassen i Goksøyra, til høyre like etter at man kommer ut av tunnelen. Det tar mellom 30-45 minutt å gå opp, alt etter hvilket tempo du legger i vei i. Dersom du planlegger å være på fjellet til det blir mørkt så må du huske å ha med en lykt eller lignende. Drar du på fjellet tidlig i sesongen så husk varme klær selv om det er sol og fint vær. Når sola går ned i Lundeura (21-tiden midt i april), blir det veldig kaldt å stå i ro for å fotografere fugl.

Wikipedia skriver følgende om Lundefuglen (referanse):

“Lunde (Fratercula arctica) er også kjent som lundefugl og sjøpapegøye. Arten hører til alkefuglene og hekker på den nordlige halvkule. Den er pelagisk.

Artens vitenskapelige navn blir av og til misvisende oversatt til «arktisk lillebror». Det betyr snarere «liten arktisk broder (i betydningen trosfelle i kloster)», noe som trolig refererer til den sorte og hvite fjærdrakten som kan minne om munkekutter. Nebbet til lundefuglen har en klar farge under hekkesesongen, det har gulrøde konvekse striper bakover og er mørkebrunt bakerst. Omkring øyet har fuglen en blågrå flekk. På oversiden er fuglen sort, på undersiden er den hvit. Den har en sort ring rundt halsen, og er blekt askegrå på sidene av hodet og på strupen. I vinterdrakt er benene gulrøde.

Newfoundland og Labrador har lunden som nasjonalfugl.

En voksen lunde er mellom 28 og 35 cm lang, og har et vingespenn på 50–60 cm. Den svømmer og dykker med uvanlig ferdighet, flyr ofte veldig lavt over bølgene og skjærer igjennom dem med nebbet mens vinger og føtter slår i vannet. Med surrende bevegelser av de korte vingene flyr den ganske raskt. Lundefuglens føde er fisk, muslinger, ormer og krepsdyr. Levetiden er rundt 25 år.”

Aktiviteten i Lundeura starter gjerne i midten av april, og den beste tida å besøke Lundeura er nok i april/mai. Antall fugl avhenger sterkt av tilgangen på mat, og enkelte år har tilgangen vært så dårlig at hele kull med unger har blitt forlatt av foreldrene.

Her er en bildevideo av en del av bildene jeg tok;

 

 

Her er et bildegalleri som du kan bla i fra turen;

 

 

Her er noen generelle råd når du sitter i lundeura;

 • Unngå roping og brå bevegelser som kan skremme fuglene eller forstyrre andre mennesker som er der for å nyte fuglene. En del entusiaster bruker ferien sin, og mye tid og penger på å oppleve det som oss nærbuende tar som en selvfølge.
 • Dersom solen står på, så kommer den i april/mai som regel inn fra høyre. Det kan være lurt å plassere seg slik at man får utnytte lyset mot fuglen på best mulig måte.
 • Studer gjerne mønsteret på hvordan fuglen kommer inn og setter seg. Det kan variere noe fra dag til dag hvilken side de kommer fra, og hvor høyt de kommer inn, men der er ofte et mønster i måten fuglene kommer inn på.
 • Når det gjelder kamerautstyr, så kan man bruke det meste dersom det er snakk om bilder av Lundefugl som sitter på bakken. I og med at fuglen kommer så tatt på som en meter, er det er mange som får fine bilder med vanlig pocketkamera. For de som bruker speilrefleks med utskiftbar optikk, så kan jeg anbefale alt fra 50-400 mm. Ønsker man ta bilder av fugl i flukt, så er kravene til utstyr noe høyere. Da bør man ha raske objektiver i området 150-600 mm, gjerne med lysstyrke 2.8. Det er også en fordel med et kamera hus som har et raskt og godt autofokus system, og gjerne med muligheter til å ta en 4-10 bilder i sekundet. Det kan også anbefales å eksperimentere med blits.
 • Det å ta Lundefugler i flukt er svært vanskelig, men her er noen tips som kan hjelpe:
  • når det gjelder teknisk innstilling av kamera, bruker jeg å stille kamera på følgefokus, tidsprioritet (1/1000 -1/2500 sek), så lar jeg ISO og blender flyte. Mange foretrekker å stille blender fast på største åpning (lavest tall), sette fast ISO, og la lukketiden flyte. Mange velger å endre kamerainnstilling slik at de kan følge-fokusere ved å holde inne en knapp bak på kamera (ofte omtalt som bakfokusering), og ta selve bildet ved å trykke ned utløserknapp. De fleste kameraprodusenter har mulighet for dette. Det kan også være lurt å ta bilder i mindre sekvenser for ikke å fylle opp bufferen. Jeg bruker også en teknikk som er omtalt som pumpefokus, og den går rett og slett ut på at isteden for å la følgefokus jobbe hele tiden, lar jeg den jobbe i intervaller når jeg følger fugler i flukt. Dette for å redusere muligheten for at objektivet fokuserer seg vekk på bakgrunnen. Flere kameraprodusenter har også muligheten for å programmere et sett med innstillinger til hurtigknapper. Andre tips er å ha kontroll på eventuell bildestabiliserings-teknologi (kan være både i kamerahus eller objektiv), samt fokuspunkter (matrise eller senterpunkt). Her er forøvrig en link til tips om å ta bilder av fugler i flukt.
  • en teknikk kan være å konsentrere seg om en fugl som kommer inn om gangen. Følg denne under hele innflyvningen.
  • en annen teknikk er å forhandsfokusere på et punkt i ura der fuglene ofte kommer forbi, og rett og slett forsøke å treffe en fugl.
  • det er også enklere å fokusere på fuglen i det den skal gjøre seg klar for å sette seg ned. Den senker da farten, og kan i et tusendels sekund stå stille i lufta.
 • Se deg litt rundt, plutselig har du en ørn rett over hodet eller bak deg.
 • Prøv å fotografere både med og uten stativ. Bruker du stativ med store objektiver, er et såkalt “Gimbalhead” å foretrekke.
 • Ikke bruk tid på å vurdere bildene når det er som travlest. Ta en kjapp sjekk for å se om alt er ok, men ikke la deg falle for fristelsen til å se på bildene før du har tid.
 • Dersom du har et teleobjektiv, kan det være lurt å snu seg rundt å fotografere fugler som sitter oppe i ura bak deg. Det kan også være lettere å ta bilder av fugler i flukt fra denne siden siden du kan følge med fugler som letter. Denne vinkelen kan også gi deg fine blå himmelbakgrunner.
 • Fuglene kommer ofte inn i flere omganger. Bruk tiden imellom til kreativ fotografering, planlegging og vurdering av bilder, og ikke minst en hyggelig prat :-)
 • Er det sol i Lundeura, så kan du få noen flotte landskaps- og solnedgangsbilder også.

Linker:

Til DigiArt sin hovedside
Oversikt over DigiArt Gallerier
Oversikt over Blogger
Om DigiArt

Besøk også gjerne min portfolio, eller velg blant snarveiene i høyre marg på denne siden.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someoneShare on Reddit
It's only fair to share...

3 thoughts on “Fototur til Lundeura på Runde

 1. Hei,
  Veldig fint innlegg, bra tips, video og bilder :)
  Jeg skal til Ålesund i helga og vurderer å dra til Runde for å ta noen bilder av fugler. Jeg har ingen bil, og derfor må jeg ta båt/buss for å komme med dit. Jeg finner ikke brukelige informasjoner om dette, kanskje du vet mer om transportmidler dit?
  Hvilke andre typer fugl er det på Runde? Er det mulig å fotografere dem midt på dagen? Jeg kan ikke være der fram til solnedgang siden jeg må komme tilbake til Ålesund.. eller ville du anbefale å overnatte der?

  På forhånd takk!
  Mvh,
  Richard

  • Takk for det Richard,

   det å komme seg til Runde uten bil er ikke den enkleste sak i verden. Der går for såvidt buss, men ikke i helgen http://reise2.fjord1.no/Fjord1IISStaticTables/Tables/ruter/t/15-165.htm
   Det enkleste er nok med bil. Overnatting på Goksøyr Camping kan anbefales.
   Av fugler du kan se midt på dagen på selve Rundefjellet kan være Ørn, Storjo, Vandrefalk, i tillegg til Lundefuglen (mest fra 1800 og utover). Ellers anbefaler jeg å ta kontakt med Ålesund-Sunnmøre turistforening på tlf 70 12 58 04 eller info@aast.no
   Du kan lese mer om det her; http://www.turistforeningen.no/alesund/
   Runde kan ellers by på overnatting i Runde Fyr (selvbetjent), diverse charterturer med båt, Miljøsenteret, med Rundeskatten med mer.

   hilsen kay

   • Hei Kay,
    Tusen takk for informasjonen! Jeg skal sjekke litt mer om det. Jeg kan dra dit på fredag håper jeg, så det blir lettere med bussforbindelser. Det er meldt regn, men jeg håper jeg får se en del fugler :)
    Det er spennende med så fine typer fugl, men det er synd at jeg bare har en canon 55-250mm.. ikke den beste kvaliteten, men det skal nok holde.
    Skal også tenke på å overnatte der, det kan være aktuelt om jeg kan komme tilbake på lørdag med buss/båt.

    Beste hilsner,
    Richard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>